Download fra DRTV og Dansk Kulturarv

Ny version pr. 15.3.2024: Bemærk at Bonanza nu er lukket. Derfor dækker artiklen ikke længere dette site. Desuden er artiklen opdateret, så den kun indeholder aktuel og relevant information.

Jeg vil gerne starte med at understrege, at artiklen her ikke er en opfordring til ulovlig kopiering af tv-programmer, men udelukkende handler om at skaffe sig mulighed for at se de allerede licensbetalte programmer fra dr.dk, hvis man som jeg ikke altid kan benytte de muligheder, DR stiller til rådighed.

Har du som jeg har en ældre medieafspiller tilsluttet til dit TV, som ikke understøtter afspilning fra DR’s net-tv (DRTV) og Dansk Kulturarv? Så er her en opskrift på, hvordan du også kan se programmerne på dit fjernsyn alligevel. Du skal dog sikkert være lidt af en computernørd for at kunne komme igennem nedenstående opskrift, da jeg ikke pensler det hele ud i detaljer.

Du skal bruge:

1) En moderne webbrowser som fx Firefox eller Chrome.
2) Browser-udvidelsen Video DownloadHelper til Firefox eller til Chrome.
3) Et program, som kan downloade m3u8-streams, fx FFmpeg (eller evt. JDownloader, som jeg ikke dokumenterer her).

Installation af FFmpeg

Der findes mange forskellige versioner af FFmpeg. Jeg plejer at hente den nyeste version til Windows herfra. Denne fil skal pakkes ud med værktøjet 7-Zip, og det installerede programm skal herefter køres fra en kommandoprompt (evt. PowerShell) i Windows, og det smarteste vil være, hvis du tilføjer FFmpegs bin-mappe til din Path-miljøvariabel i Windows.

Download fra DRTV

Åbn tv-programmet i din browser, hvor udvidelsen Video DownloadHelper kører, og klik på dens ikon.

Klik for større udgave

Den bør nu vise dig, at den har fundet en video i flere forskellige opløsninger.

Klik for større udgave

Du ønsker formentlig at downloade den bedste mulige kvalitet, i dette eksempel FullHD/2K (1920×1080), så hold musen henover den opløsning og klik på den pil, der vises til højre og derefter på menupunktet “Detaljer”.

Klik for større udgave

Herefter vises en masse tekniske detaljer om video, og du skal have fat i værdierne for nøglerne audioMediaManifest og videoMediaManifest.

Klik for større udgave

Kopier de to værdier og sæt dem ind i denne kommando, som du skal køre fra en kommandoprompt:

ffmpeg -i "[video-url]" -i "[audio-url]" -c copy resultat.format

Her er resultat navnet på den fil, der skal gemmes, og format er den filtype, der skal gemmes. Jeg foretrækker Matroska Video (mkv), men du kan også vælge en rå MPEG-strøm (ts) eller MP4 (mkv). Sidstnævnte er måske det eneste, som kan afspilles på Mac, hvis du får brug for det.

Ovenstående eksempel bliver til denne kommando:

ffmpeg -i "https://drod21p.akamaized.net/all/clear/none/02/65f1b10f04ece738cc709902/00505789830/stream_fmp4/Sonny-Souffle-C_DRTV2022Jan_FullHD_16x9_VideoMain_audio_192kbps.m3u8" -i "https://drod21p.akamaized.net/all/clear/none/02/65f1b10f04ece738cc709902/00505789830/stream_fmp4/Sonny-Souffle-C_DRTV2022Jan_FullHD_16x9_VideoMain_video_5500.m3u8" -c copy sonny1.mkv

Efter nogle minutter er resultatet klar og du kan nyde det på næsten enhver tænkelig platform, hvis du ikke kan eller ikke vil benytte de platforme, DR stiller til rådighed.

Andre hjemmesider såsom Dansk Kulturarv sender video og lyd i samme stream, så her skal du kun bruge en enkelt nøgle (mediaManifest), og du skal så kun køre en kortere kommando:

ffmpeg -i "[url]" -c copy resultat.format

11 thoughts on “Download fra DRTV og Dansk Kulturarv

 1. Jan

  Har installeret Cygwin på min Windows 10 maskine og downloaded Bash-scriptet, men når jeg går ind på DR TV (i dette tilfælde Matador) og trykker F12 – ja, så sker der intet. Absolut intet der hedder Konsol eller Console kommer frem. Har forsøgt i både Chrome, Firefox og Internet Explorer. Hvad kan være gået galt her?

  Reply
  1. Jan

   PS: Hvordan kører man en Bash-shell?
   Hvis du har tid til at udpensle det lidt tydeligere?
   Jeg har gemt dit Bash-shell-script ved at gemme websiden på skrivebordet. Er der en anden måde at gemme den på, så man kan køre den? For hvor skal jeg indtaste kommandoen.
   Håber du vil hjælpe.

   Reply
   1. admin Post author

    Det kræver et vist kendskab til Linux og (Bash-)Shell at kunne bruge scriptet. Det vil være for stort arbejde at skulle forklare det yderligere, for det er næsten en uddannelse i sig selv. Jeg vil i stedet anbefale, at du finder en tutorial om Cygwin/Linux og prøver at eksperimentere med det.

    Reply
 2. admin Post author

  Hvorfor F12 ikke virker for dig, ved jeg ikke. Det burde det. I Firefox kan du i stedet vælge Funktion -> Webudvikler -> Webkonsol (eller trykke Ctrl+Skift+K) for at åbne konsollen. I Edge kan du i stedet trykke på de tre prikker øverst til højre og vælge “F12-udviklerværktøjer”. I Chrome kan du i stedet trykke på de tre prikker øverst til højre og vælge Flere værktøjer -> Udviklerværktøjer (eller trykke Ctrl+Skift+I).

  Reply
 3. Karsten Jensen

  Kan man gøre det på en Mac uden at installere virtuelle maskiner til Linux?

  Reply
  1. admin Post author

   Som jeg lige har skrevet til Karina, så ved jeg det ikke. Jeg kan ikke yde support på Mac, da jeg aldrig selv har brugt sådan én.

   Reply
 4. Kasper

  Hej

  Virker det fortsat for jer? Jeg kan simpelthen ikke få lydsporet til at virke. Resten er fint. Jeg tænker, at DR måske har ændret noget.

  /K

  Reply
  1. admin Post author

   Jf. den opdatering, jeg lige har skrevet: Streamingformatet er for et stykke tid siden blevet ændret, så video og lyd sendes i to separate streams. Begge streams skal hentes og sættes sammen igen, for eksempel med ffmpeg eller mkvmerge.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.