Download fra DRTV, DR Bonanza og Dansk Kulturarv

Opdatering 7.5.2022: DRs streaming er blevet opdateret, så lyden sendes som en separat stream. Man vil derfor skulle hente to streams og selv sætte dem sammen. Det er en smule mere kompliceret og bliver måske dækket i dette opslag ved en senere lejlighed.

Jeg vil gerne starte med at understrege, at artiklen her ikke er en opfordring til ulovlig kopiering af tv-programmer, men udelukkende handler om at skaffe sig mulighed for at se de allerede licensbetalte programmer fra dr.dk, hvis man som jeg ikke kan benytte de muligheder, DR stiller til rådighed.

Der er vigtige, opdaterede informationer i forneden.

Har du som jeg har en ældre medieafspiller tilsluttet til dit TV, som ikke understøtter afspilning fra DR’s net-tv (DRTV), DRs Bonanza-arkiv og Dansk Kulturarv? I så har jeg her en løsning som gør, at du også kan se programmerne på dit fjernsyn alligevel. Du skal dog sikkert være lidt af en nørd for at kunne komme igennem nedenstående opskrift, da jeg ikke pensler alting ud i detaljer, da det vil være alt for stort arbejde.

Du skal bruge:

1) En moderne webbrowser som fx Firefox, Chrome eller Edge.
2) Browser-udvidelsen Video DownloadHelper.
2) En (Linux-) Bash-shell med adgang til at kalde programmet “wget”.
3) Bash-scriptet “download-m3u8.sh”

Punkt 1 kræver, at du enten kan logge på en shell på en Linux-maskine eller fx kører Linux-værktøjerne Cygwin under Windows.

Punkt 2 hjælper dig til at findes adressen på den video, du skal hente.

Punkt 3 er et Bash-shell-script, som du kan hente herfra (sidst opdateret 31.7.2018). Det er ét, jeg selv har skrevet, og det er formentlig ikke jordens bedste kode, men det burde virke. Læg scriptet dér, hvor du vil køre det fra.

For at downloade en DRTV- eller Bonanza-udsendelse skal du gå ind på den side, hvor videoafspilleren for det pågældende program vises. Så bør Video DownloadHelper-ikonet blive farvet, og hvis du klikker på det, kan du klikke på den udgave af videoen, som du ønsker, og dernæst klikke “Kopier URL”, hvorefter URL’s ligger i din udklipsholder.

Punkt 4: Gå dernæst over i din Bash-shell og kør den følgende kommando:

./download-m3u8.sh url program.ts

hvor du erstatter “url” med indholdet af din udklipsholder og “program.ts” er navnet på den fil, udsendelsen skal gemmes i. Dernæst begynder download af programmet, og når det er færdigt, bør du have det fulde program liggende som en MPEG4 Transport Stream (derfor endelsen .ts). Denne fil kan du efterfølgende pakke ind i en MKV-container i stedet, hvis du ønsker det.

Jeg vil gerne slutte med at understrege, at artiklen her ikke er en opfordring til ulovlig kopiering af tv-programmer, men udelukkende handler om at skaffe sig mulighed for at se de allerede licensbetalte programmer fra dr.dk, hvis man som jeg ikke kan benytte de muligheder, DR stiller til rådighed.

Opdatering 31.7.2018: Jeg har opdateret download-scriptet, så det nu igen virker med både DRTV og Bonanza, og nu virker det også med Dansk Kulturarv – i hvert fald de videoer, som kommer fra DR.

Opdatering 19.6.2020: Jeg har opdateret download-scriptet, så det nu igen virker med en nyere version af M3U8-formatet, som er komprimeret.

Opdatering 08.8.2021: Det lader til, at programmeg ffmpeg kan bruges som alternativ til mit script. Programmet findes til Windows og kræver blot, at man starter en kommandoprompt, hvorefter man udfører linjen

ffmpeg -i [m3u8-url] -c:v copy -c copy [fil].mp4

Det lader til at være noget lettere end at bruge mit script.

Opdatering 27.1.2023: Streamingformatet er for et stykke tid siden blevet ændret, så video og lyd sendes i to separate streams. Begge streams skal hentes og sættes sammen igen, for eksempel med ffmpeg eller mkvmerge.

11 thoughts on “Download fra DRTV, DR Bonanza og Dansk Kulturarv

 1. Jan

  Har installeret Cygwin på min Windows 10 maskine og downloaded Bash-scriptet, men når jeg går ind på DR TV (i dette tilfælde Matador) og trykker F12 – ja, så sker der intet. Absolut intet der hedder Konsol eller Console kommer frem. Har forsøgt i både Chrome, Firefox og Internet Explorer. Hvad kan være gået galt her?

  Reply
  1. Jan

   PS: Hvordan kører man en Bash-shell?
   Hvis du har tid til at udpensle det lidt tydeligere?
   Jeg har gemt dit Bash-shell-script ved at gemme websiden på skrivebordet. Er der en anden måde at gemme den på, så man kan køre den? For hvor skal jeg indtaste kommandoen.
   Håber du vil hjælpe.

   Reply
   1. admin Post author

    Det kræver et vist kendskab til Linux og (Bash-)Shell at kunne bruge scriptet. Det vil være for stort arbejde at skulle forklare det yderligere, for det er næsten en uddannelse i sig selv. Jeg vil i stedet anbefale, at du finder en tutorial om Cygwin/Linux og prøver at eksperimentere med det.

    Reply
 2. admin Post author

  Hvorfor F12 ikke virker for dig, ved jeg ikke. Det burde det. I Firefox kan du i stedet vælge Funktion -> Webudvikler -> Webkonsol (eller trykke Ctrl+Skift+K) for at åbne konsollen. I Edge kan du i stedet trykke på de tre prikker øverst til højre og vælge “F12-udviklerværktøjer”. I Chrome kan du i stedet trykke på de tre prikker øverst til højre og vælge Flere værktøjer -> Udviklerværktøjer (eller trykke Ctrl+Skift+I).

  Reply
 3. Karsten Jensen

  Kan man gøre det på en Mac uden at installere virtuelle maskiner til Linux?

  Reply
  1. admin Post author

   Som jeg lige har skrevet til Karina, så ved jeg det ikke. Jeg kan ikke yde support på Mac, da jeg aldrig selv har brugt sådan én.

   Reply
 4. Kasper

  Hej

  Virker det fortsat for jer? Jeg kan simpelthen ikke få lydsporet til at virke. Resten er fint. Jeg tænker, at DR måske har ændret noget.

  /K

  Reply
  1. admin Post author

   Jf. den opdatering, jeg lige har skrevet: Streamingformatet er for et stykke tid siden blevet ændret, så video og lyd sendes i to separate streams. Begge streams skal hentes og sættes sammen igen, for eksempel med ffmpeg eller mkvmerge.

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.