HD-remaster af “Riget”

Ifm. lanceringen af opfølgeren (3. sæson) af Lars von Triers TV-serie “Riget” har man lavet en restaurering (HD-remaster) af de første to sæsoner. Denne artikel dokumenterer overordnet de ændringer, der er lavet. Der kan være andre ændringer, som ikke er beskrevet her.

Billedformat

Den originale version blev oprindeligt sendt i TV, da DR sendte i PAL-format, og blev sidenhen udgivet på DVD. Serien er optaget med 25 billeder i sekundet og udsendtes derfor i progressiv 576i, dvs. i praksis 576p. Billedet fremstod med små, sorte kanter i top og bund. Formatet var derfor ca. 1,4:1, men så man billedet på et gammeldags billedrørsfjernsyn, som aldrig viste hele billedet, eller på et fladskærms-tv, som i mange tilfælde også laver små beskæringer af billedet, fremstod billedsiden som ren 4:3-format (1,33:1).

Originalversion fra dvd-udgaven – klik for stor udgave

Af én eller grund fremstod billedet en smule forvrænget, da det var strakt i højden, dvs. cirkler i billedet fremstod en smule ovale, og personerne blev en smule tyndere. Nedenstående billede sammenligner det lodrette stræk i forhold til den nye version. Bemærk, at tallerkenerne, som står oprejst, er ovale i den originale version.

Sammenligning af lodret strækning – træk for at sammenligne

I den nye version har man skannet de originale filmnegativer i 2K eller højere for at kunne lave en HD-version. Den lodrette strækning af billedet er forsvundet, og man har valgt en anden beskæring af negativet. Der er fjernet lidt af toppen og lidt mere af bunden, til gengæld har man medtaget mere i siderne. Dermed kommer billedet til at fremstå i ren 16:9-format (1,78:1). Nedenstående billeder viser sammenligning af den originale og nye beskæring, som lader til at være næsten konsekvent. Dog har jeg bemærket, at billedet under rulleteksterne er beskåret anderledes. Her har man ikke taget af toppen, men kun bunden (se længere nede i artiklen).

Original version (i rød ramme) – klik for stor udgave

Ny version (i rød ramme) – klik for stor udgave

Farve, kontrast og skarphed

Det ser umiddelbart ud til, at den nye version har fået ændret farvegløden, som fremstår lidt mere rødlig, og de hvide farver fremstår nu som hvide og ikke gule.

Sammenligning af farver – træk for at sammenligne

Derudover er der også en bedre kontrast, så der nu kan ses flere skygger end tidligere. Den gamle version fremstod også voldsomt uskarp, så selvom jeg ikke har set den nye version i SD, så burde den også fremstå skarpere end originalversionen.

Sammenligning af kontrast – træk for at sammenligne

Ændringer af grafiske elementer og rulletekster

De grafiske elementer i introen er blevet genskabt, så de så vidt muligt ligner de gamle.

Original version – klik for stor udgave

Ny version – klik for stor udgave

Rulleteksterne er også lavet om, og de starter lidt tidligere og slutter lidt før. Hastigheden er muligvis også en smule anderledes.

Original version – klik for stor udgave

Ny version – klik for stor udgave

Original version – klik for stor udgave

Ny version – klik for stor udgave

Slutbillederne er også lavet om.

Original version – klik for stor udgave

Ny version – klik for stor udgave

Original version – klik for stor udgave

Ny version – klik for stor udgave

Disclaimer: Jeg har ikke noget med serien at gøre. Jeg er udelukkende en tv-, film- og tekniknørd, og intentionen med dette blogindlæg er at dokumentere 2022-restaureringen af serien. Dette nødvendiggør offentliggørelse af billeder fra ellers copyrightet materiale, hvilket jeg håber, at rettighedshaverne vil se fornuften i.

2 thoughts on “HD-remaster af “Riget”

  1. Jacob

    Tak for dit detaljeret opslag! Har lige bestilt hele serien på Blu-ray og glæder mig rigtig meget til at se den.

    Reply
  2. Pingback: HD-remaster af “Sonny Soufflé Chok Show” | Dubbekarls Blog

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.