Kan Next2Live redde musikbranchen og kunstnerne?

Billetlugen har lanceret en tjeneste kaldet Next2Live, som har til formål at optage og sælge koncertoptagelser via internettet. Konceptet er, at man ønsker at kunne give publikum mulighed for at “tage koncerten med hjem” efter man har været til den, men alle andre kan også købe koncerten og høre den, hvis man nu ikke ellers havde mulighed for at være til den. Det betyder for eksempel, at jeg nu har kunnet høre tre koncerter fra Skanderborg-festivallen 2011, som jeg ville have været til, men af helbredsmæssige grunde ikke kunne gennemføre.

Prisen på en koncertoptagelse ligger p.t. på 69 kroner, hvilket jeg synes er en rimelig pris. Man får som regel hele koncerten, men der kan af kunstneriske grunde være klippet op til tre numre ud, hvis der fx har været tekniske problemer undervejs. Optagelsen leveres som 320 kbps MP3-filer opdelt i enkelte tracks. Det er en fair løsning, selvom jeg gerne så, at man kunne downloade hele koncerten som én stor fil, så man kunne undgå de meget små pauser, der af én eller anden grund har sneget sig ind i starten og slutningen af hvert track. Samtidig så jeg også gerne, at filerne blev leveret ukomprimeret som WAV eller FLAC, men det kommer måske på et tidspunkt. Rent rettighedsmæssigt køber man optagelsen til sig selv og kan bruge den frit inden for sin hustand, inkl. brænding til CD, afspilning i bil m.v.

Jeg har svært ved at vurdere den lydmæssige kvalitet af optagelserne, da jeg ikke er ekspert på området, men jeg har dog været yderst tilfreds med kvaliteten på de tre optagelser, jeg har hørt. I modsætning til det meste af musikbranchen har Next2Live valgt at levere en lyd med masser af dynamik, hvilket betyder, at lyden har energi og nerve og kan komme fyldt til udtryk i et par gode højttalere. Jeg er overordentlig glad for dette, og jeg ser gerne, at det fortsætter fremover. Resten af pladebranchen kunne lære meget af dette.

Personligt tror jeg, at dette koncept har mulighed for at blive til noget stort, og kunne jeg investere aktier i selskabet, ville jeg uden tvivl gøre det. Nogen vil mene, at Next2Live måske kan redde den skrantende musikbranche og kunstnerne, især de små, der her formentlig får mulighed for at tjene penge på live-optagelser på en meget billigere måde end tidligere. Derudover kan dette her også være et seriøst alternativ til bootlegoptagelser og piratkopiering af samme.

Men inden forventningerne bliver skruet alt for højt op, skal vi lige huske på, at nogen pladeselskaber og kunstnere ikke kan eller ønsker en aftale om udgivelse af liveoptagelser hos Next2Live. Men bliver konceptet stort og efterspørgslen stor nok, ender det måske med, at der bliver givet efter. Penge har det med at tale.

Besøg Next2Live her.

Opdatering den 11.8.2012:

Som tidligere nævnt har jeg været rigtig glad for den kvalitet, lyden i Next2Lives optagelser har, det gælder både koncerterne med Stig Møller Trio, De Eneste To, Michael Falch og Rangleklods. Men jeg har lige købt uddrag fra koncerten med Nephew fra Grøn Koncert 2012, og det er for at sige det ligeud noget bras. Den optagelse er komprimeret ihjel, indeholder stort set ingen dynamik og lyder derfor elendigt. TT Dynamic Range Meter giver måler værdier mellem 5 og 7, hvor Next2Live normalt ligger mellem 9 og 15.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.